De zure sinaasappel (Citrus aurantium) groeit aan een boom uit het Citrusgeslacht. Het uiterlijk van de vrucht lijkt daarbij sterk op dat van de sinaasappel. Deze citrusvrucht wordt ook wel de bittersinaasappel, pomerans of zure oranje (in het Surinaams) genoemd. De zure sinaasappel is een kruising tussen de pompelmoes en mandarijn.

De zure sinaasappel is een ronde vrucht van ±7,5 centimeter doorsnee met een ruwe, oranje tot roodachtige schil. Aan beiden uiteinden is de vrucht licht afgeplat. De schil heeft een krachtig aroma, dat onder andere wordt gebruikt bij het brouwen van witbier. Van de bloesem wordt geur- en smaakstoffen geproduceerd tot oranjebloesemwater of -olie. In tegenstelling tot de sinaasappel heeft de zure sinaasappel een bitter vruchtvlees.

Behalve het gebruik van oranjebloesemwater of aroma’s in producten, kan de vrucht worden gebruikt voor het produceren van marmelade, een soort jam gemaakt van zowel het vruchtvlees als de schillen van citrusvruchten. De zure sinaasappel heeft in vergelijking met de sinaasappel een hoger pectinegehalte, wat het hier geschikt voor maakt. Verder kan ook de rasp van de schil worden verwerkt in brood- en banketproducten en kan de gehele schil worden gekonfijt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag