Een quiche is een hartige open taart die zowel koud als warm gegeten kan worden. Quiche is afkomstig uit Duitsland, al wordt het gezien als een traditioneel Frans gerecht. In de late Middeleeuwen werd in Lotharingen een koek met vulling van ei en melk gemaakt. Later werd hier room aan toegevoegd en pas in de 19e eeuw spek. In Engeland werden hartige puddingen, lijkend op de quiche, al geproduceerd in de 14e eeuw.

De bekendste en meest traditionele quiche, is de Quiche Lorraine. Deze bestaat uit een simpele vulling van appareil met spek en kaas. De originele bodem wordt gemaakt van een hartig deeg, pâte brisée. Dit lijkt op een bros zanddeeg, maar zonder de zoete smaak. Tegenwoordig wordt dit deeg vaak vervangen door gistdeeg of korstdeeg (bladerdeeg). Behalve grote formaten kunnen ook eenpersoons- of miniquiches worden geproduceerd

In de vulling kan gevarieerd worden met verschillende soorten groenten, vlees, vis en kruiden, waardoor verschillende smaken kunnen worden gecreëerd. De appareil zorgt voor binding en geeft de luchtige, romige eigenschappen aan het product. Quiche kan 2-3 dagen gekoeld worden bewaard. Gekoeld bewaren is verplicht, omdat quiche tijdens het bakproces meestal niet de benodigde verhittingsintensiteit krijgt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag