De Christmas pudding, in het Nederlands vertaald als kerstpudding, is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk in de periode van de late Middeleeuwen. De precieze periode is moeilijk vast te stellen, maar het eerste kookboek waarin een recept van Christmas pudding wordt vermeld, is afkomstig uit 1714. Naast Christmas pudding wordt dit gerecht in het Engels ook vaak “plum pudding” of kortweg “pud” genoemd. 
 

Het is een traditioneel gerecht dat met Kerstmis wordt gegeten als nagerecht. Het gerecht bestaat uit rozijnen en gedroogd fruit, dat bijeen wordt gehouden met niervet en ei. Als zoetmaker wordt er melasse of donkere suiker gebruikt, waardoor de donkere kleur van de pudding ontstaat. Ondanks de naam “plum pudding” bevat het gerecht geen pruimen. In de Victoriaanse tijd werden hiermee de rozijnen bedoeld die in het product worden gebruikt. Het op smaak brengen wordt gedaan met specerijen zoals kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en gember.
 

Door het gebruik van alcohol in de pudding kan de pudding maanden voor Kerst worden voorbereid. Door het geheel in een donkere kast of ruimte te plaatsen, worden er sterke en diepe smaken ontwikkeld in het eindproduct. Door middel van stomen wordt de pudding gegaard.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag