Een zetdeeg of kruimeldeeg is een zanddeeg dat niet luchtig is. Het is een stevig, niet-spuitbaar deeg dat geschikt is om uit te rollen. Na het uitrollen kan het op verschillende manieren worden verwerkt tot (taart)bodems, koekjes en stukwerkproducten. In tegenstelling tot wrijf- en roerdegen kan het goed gekoeld worden bewaard, waarbij dit het verwerken zelfs gemakkelijker maakt.

Een zetdeeg wordt bereid van de volgende grondstoffen:

  • Bloem. Afhankelijk van de eigenschappen wordt hiervoor patentbloem, Zeeuwse bloem of een combinatie van beiden gebruikt. Patentbloem is geschikt voor degen die minder moeten vloeien.
  • Vetstof. Hiervoor wordt roomboter of margarine gebruikt. Roomboter heeft een betere smaak, waarbij voorkeur wordt gegeven aan hooi- of stalboter vanwege het hogere smeltpunt.┬áBij margarine wordt meestal cakemargarine gekozen.
  • Suiker. De soort is afhankelijk van het eindproduct. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van basterdsuiker, omdat deze goed verdeeld in het deeg en een vrij sterke kleur geeft bij het bakken.
  • Vocht. Hiervoor kan melk, eieren, eiwit, eidooier of water voor worden gebruikt.
  • Eventueel smaakstoffen.
  • Eventueel werkende stof. In sommige zetdegen wordt een chemisch rijsmiddel gebruikt. Dit geeft het deeg een bros karakter en open structuur.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag