Griesmeel wordt geproduceerd van graan. Tijdens het malen van graan tot bloem zijn er verschillende uitmalingsgraden waardoor er bijproducten kunnen ontstaan. Tijdens het malen ontstaat bloem, zemelen en gries. Door de bloem te zeven blijft het gries en de zemelen over. De zemelen worden vervolgens door middel van een luchtstroom verwijderd waardoor het griesmeel overblijft.

Griesmeel kan van verschillende graansoorten worden gemaakt. Veel voorkomende soorten griesmeel worden geproduceerd uit tarwe, durumtarwe, maïs, rijst of gerst. De kleur van het gries is afhankelijk van het graan. Zo heeft maïsgries een gele kleur, waarbij tarwegries een witte kleur heeft. Bij het griesmeel is een onderscheid te maken in het formaat van de korrels. Grove gries heeft een grootte van 0,6-1 mm, middelfijne gries een grootte van 0,475-6 mm en fijne gries een grootte van 0,3-0,475 mm.

Griesmeel kan worden gebruikt voor het maken van griesmeelpap of -pudding. Daarnaast kan het worden gebruikt voor het decoreren van broden. Door het op een bakplaat te strooien en hier deegstukken op de plaatsen wordt een krokante bodem verkregen, wat ook vaak bij bijvoorbeeld pizza wordt toegepast.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag