Haver (Avena sativa) is een eenjarige plant afkomstig uit de grassenfamilie met een pluim in plaats van een aar. Het is een oud ras dat 3000-4000 jaar geleden vanuit het Midden-Oosten naar Noordwest-Europa is gekomen. Romeinen gebruikte haver als medicijn voor mensen en veevoer, in de late Middeleeuwen was het belangrijk bij de bierproductie.

Haver groeit het beste in een gematigd klimaat met veel neerslag, waarbij de eisen aan de grond gering zijn. Het graan wordt in het voorjaar gezaaid, waarna er planten ontstaan van 0,6-1,5 meter hoog, die in augustus worden geoogst. Omdat de haverkorrels vast worden omsloten door het kaf, is dorsen niet mogelijk. Het kaf wordt van het koren gescheiden door middel van een pelmolen.

Haver bevat minder koolhydraten en meer vet in vergelijking met tarwe en heeft een hoog gehalte aan vezels. Het is licht verteerbaar en kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. In gemalen vorm, havergrutten of havermeel, is het geschikt voor banketproducten. Vanwege het gebrek aan glutenvormend vermogen, is haver minder geschikt voor brood. Een mix met tarwe (maximaal 50%) of toevoegen van glutenpoeder kan zorgen voor het benodigde glutennetwerk, maar zal een brood geven met lager volume.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag