Heetwaterdeeg is een plastisch materiaal dat wordt gebruikt voor het maken van decoraties bij hartige producten. Hierbij kan worden gedacht aan koude buffetten, bittergarnituren en showstukken. Het is niet bedoeld om te consumeren, maar is puur ter decoratie. Wanneer de producten voldoende droog zijn, hebben ze een lange houdbaarheid.

Heetwaterdeeg wordt gemaakt van:

  • Kokend water. Het hete water zorgt ervoor dat het zetmeel in de bloem opzwelt, zonder dat er een glutennetwerk wordt gevormd. Dit zorgt voor een rekbaar deeg, dat weinig elasticiteit heeft.
  • Olie. De soort olie is minder belangrijk, omdat het product niet wordt gegeten.
  • Patentbloem. De hoeveelheid is afhankelijk van de voorkeur van de manier van verwerken. Een slapper of stijver deeg heeft soms de voorkeur.
  • Eventueel zout.

Van heetwaterdeeg kunnen verschillende soorten decoraties worden gemaakt. Enkele voorbeelden zijn:

  • Mandjes
  • Bloemdecoraties
  • Blaadjes
  • Hoorn des overvloed
  • Boot

Het heetwaterdeeg kan worden gebakken, maar kan ook ongebakken worden gebruikt. Hierbij wordt het deeg vaak bijgekleurd met eidooier en mokka om het grauwe deeg een smakelijker uiterlijk te geven.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag