Kirsch of kirschwasser is een alcoholische drank. Het is een kleurloze en heldere vloeistof die ontstaat door het destilleren van kersen. Kirsch heeft een alcoholpercentage dat doorgaans ligt tussen de 40-50%. In tegenstelling tot andere kersenlikeuren heeft kirsch geen zoete smaak, maar een meer verfijnde, licht bittere smaak met een subtiele kersenaroma.

Voor de productie van kirsch worden van oorsprong morellen gebruikt, een donkere gekleurde soort die onder de zure kersen valt. Deze kersen komen voor in het Zwarte Woud, een regio in Zuidwest Duitsland, waar de oorsprong van kirsch lijkt te liggen. Naast morrellen worden ook andere kersenrassen gebruikt voor de productie van kirsch. Bij de productie worden de kersen in zijn geheel gefermenteerd en gedestilleerd, waarbij de pitten zorgen voor de licht bittere smaak die kenmerkend is voor kirsch.

Kirsch wordt gebruikt in Schwarzwälder Kirschtorte, een typisch Duits gebak uit het Zwarte Woud. Daarnaast kan het net als andere likeuren worden gebruikt in banketproducten, zoals bijvoorbeeld chocoladeproducten, gebak en puddingen. Het combineert goed met kersen en alle smaken die van nature goed met kersen combineren, zoals room, donkere chocolade en specerijen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag