Maïs (Zea mays ssp. Mays) is een graan afkomstig uit Midden-Amerika en behoort tot de grassenfamilie. In 1525 is de eerste maïs met Christopher Columbus naar Spanje meegenomen. Sinds ±1970 wordt maïs op grote schaal in centraal Europa geteeld. Het grootste gedeelte van de maïsteelt wordt gebruikt als veevoer.

Suikermaïs is geschikt voor de menselijke consumptie en wordt vanaf half mei gezaaid. Het groeit in 120 dagen uit tot planten van 1-3 meter hoogte met kolven van ±21 centimeter lang. Het oogsten van suikermaïs vindt plaats wanneer de kolven rijp zijn, meestal in oktober of november, en worden met de maaidorsmachine geoogst. De maïs kan verwerkt worden tot maïsmeel, maïzena, pofmaïs, cornflakes en maïsolie.

Maïs is geel van kleur, bevat minder eiwit en meer vet dan tarwe en heeft een veel lager vezelgehalte in vergelijking met de hele tarwekorrel. Ondanks de zoetere smaak, bevat het geen suiker. Maïsmeel bevat geen gluten, wat het niet geschikt maakt voor de broodproductie. In combinatie met glutenbevattende granen, zoals tarwe, kan een luchtig brood worden gebakken. Maïsmeel kan puur worden gebruikt in producten waarbij geen sprake is van een glutennetwerk, zoals tortilla’s of maïspap. Maïzena wordt gebruikt als bindmiddel.