Maltitol (E965) is een extensieve zoetstof die kunstmatig wordt gemaakt uit maltose (moutsuiker) afkomstig uit tarwe of maïs. Het wordt zowel in poedervorm als siroop geproduceerd. Het werd in 1993 goedgekeurd om te gebruiken als additief in voedingsmiddelen.

Maltitol heeft 0,75-0,9 keer de zoetkracht van suiker en levert een calorische waarde van 2,4 kcal per gram. Het wordt deels opgenomen in de dunne darm, waar het wordt verwerkt als glucose. Het niet-opgenomen deel wordt in de dikke darm gefermenteerd, waar het bij intolerante personen laxerend kan werken. Bijwerkingen treden pas op wanneer in één keer 25-30 gram wordt geconsumeerd.

Op het gebied van smaak en fysische-chemische eigenschappen komt maltitol sterk overeen met suiker. Het heeft weinig bijsmaak en kan door de vrijwel gelijke zoetkracht gemakkelijk worden vervangen. Het is zeer goed oplosbaar in water en kan goed tegen hoge temperaturen. Bij verhitting ontstaat geen Maillard-reactie, waardoor het niet bruin kleurt en karamelliseert. In bepaalde zoetwaren geeft het een knapperige textuur en sterke stabiliteit.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag