Margarine is een vetstof gemaakt van plantaardige vetten en oliën en bevat, in tegenstelling tot roomboter, geen melkvet. De kleur van margarine varieert van wit tot lichtgeel. De smaak wordt beïnvloed door de gebruikte soorten vetten en oliën en de smaak- en kleurstoffen die worden toegevoegd.

Margarine was oorspronkelijk bedoeld als vervangingsmiddel voor dure roomboter. Hierbij werd vroeger rundervet gebruikt, maar door de grote vraag ontstond er een tekort. Daarna werden ook andere dierlijke en plantaardige vetten gebruikt. Tegenwoordig worden er voornamelijk plantaardige vetten en oliën voor gebruikt.
Margarine  heeft een bepaalde consistentie (stevigheid) die speciaal wordt gemaakt voor een bepaald gebruiksdoel. Dit heeft te maken met het gewenste smelttraject voor een bepaald product. Het smelttraject is de temperatuur waarop de margarine begint te smelten (smeltpunt) tot de temperatuur waarop de margarine geheel gesmolten is. Deze eigenschap van margarine komt door de vetsamenstelling, waarbij de verschillende soorten vetten verschillende smeltpunten hebben.
Er zijn verschillende soorten margarines verkrijgbaar:

  • Crèmemargarine
  • Cakemargarine
  • Wals- of speculaasmargarine
  • Korstmargarine

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag