Nigella (Nigella sativa), ook bekend nigelle, is een eenjarige, kruidachtige plant uit de ranonkelfamilie. De naam van plant wordt vaak ook vertaald naar zwarte komijn, al heeft de plant weinig in gemeen met de daadwerkelijke komijn. De plant wordt voornamelijk geteeld voor de zaden die in Egypte, het Midden-Oosten, India en op enkele plaatsen in Europa wordt gebruikt als specerij.

Nigellazaad is het gedroogde zaad van de plant. Het zijn kleine, driehoekvormige zaadjes met een pikzwarte kleur. Door deze uiterlijke eigenschappen worden ze ook wel met uienzaad verward, al heeft uienzaad nauwelijks smaak. Nigellazaad heeft een weinig uitgesproken geur. De smaak is aromatisch en enigszins bitter, met een lichte oreganoachtige smaak die iets pittiger is. Deze smaak komt het beste naar voren wanneer het zaad wordt gemalen of er op wordt gekauwd.

Nigellazaad kan net als andere specerijen in verschillende brood- en banketproducten worden verwerkt. Het wordt als standaardingrediƫnt gebruikt in een Bengaals vijfkruidenpoeder genaamd panch phoron. De zaden zijn zowel heel als gemalen te gebruiken. Om de smaak uit de zaden te krijgen, kunnen deze het beste voor het verwerken worden geroosterd of worden meegekookt in een vloeistof.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag