Oranjebloesemwater is een helder vocht dat kan worden gebruikt om producten een aromatische smaak mee te geven. Het wordt voornamelijk veel in Noord-Afrika en het Midden-Oosten gebruikt, waarbij het in verschillende zoete en hartige gerechten wordt gebruikt, zoals Arabische baklava. Het is een aromatisch bijproduct dat ontstaat tijdens de distillatie van de bloesems van zure sinaasappels voor het verkrijgen van essentiële oliën.

Oranjebloesemwater heeft een zeer aromatische en sterke smaak. Het toevoegen van een zeer kleine hoeveelheid aan het product is voldoende, een te grote hoeveelheid kan al snel zorgen voor een overheersende smaak. Bij de aanschaf moet goed gelet worden op de kwaliteit van het product. Naast oranjebloesemwater wordt er ook aroma van oranjebloesem verkocht, wat een nabootsing is van het origineel.

Oranjebloesemwater wordt voornamelijk in zoete gerechten gebruikt, maar kan ook met hartige smaken worden gecombineerd. Het kan als aroma in vrijwel alle banketproducten worden gebruikt, waarbij het goed combineert met bijvoorbeeld sinaasappel, pistachenoten, amandelen en rijst.