Ouwels zijn producten die worden vervaardigd uit tarwezetmeel of aardappelzetmeel en water, waardoor het product in de basis geen smaak heeft. Afhankelijk van het product kunnen kleur- of smaakstoffen aan het beslag worden toegevoegd. Het vloeibare beslag komt op een walsdroger en wordt daar gekookt en gedroogd, waarna het in een dunne laag van de machine afkomt en op een rol wordt aangebracht. Na dit proces wordt de ouwel naar wens gestanst en eventueel bedrukt met eetbare inkt.

Doordat de ouwel in de basis geen smaak heeft kan het bij verschillende brood- en banketproducten worden gebruikt. Ouwels worden in de bakkerij voornamelijk gebruikt als onderlaag voor verschillende amandel- en kokoskoekjes, maar ook bij andere plakkerige producten zoals nougat. Daarnaast worden bedrukte ouwels op brood om de soort aan te duiden. Voorbeelden zijn ouwels met een bedrukking van volkoren, biologisch of die het bedrijfslogo bevatten.

Ouwels zijn in alle mogelijke vormen te krijgen. Ronde schijfjes met standaard bedrukking voor op broden en vellen ouwel zijn het makkelijkst te verkrijgen, maar het op maat laten drukken en stansen van ouwels is ook mogelijk, waardoor het product nog meer mogelijkheden krijgt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag