Ricotta is een Italiaanse kaas die al werd gemaakt in de bronstijd. De naam verwijst naar de productiemethode en vertaald naar ‘opnieuw gekookt’. Strikt gezien is ricotta geen kaas, maar een bijproduct van de kaasproductie. Het wordt verkocht als verse, witte kaas met een beperkte houdbaarheid. Het heeft een romige witte kleur, korrelige textuur en een lichte, frisse maar enigszins zoete smaak.

Voor de productie van ricotta kan gebruik worden gemaakt van verschillende soorten melk, maar voornamelijk koe- of schapenmelk worden gebruikt. Het wordt geproduceerd door de overgebleven wei van de kaasproductie opnieuw te verhitten. Nadat de wei is overgebleven bij de kaasproductie, krijgt deze eerst de kans om een hogere zuurtegraad te vormen door deze te laten staan op kamertemperatuur voor 12-24 uur. Deze wei wordt het tegen het kookpunt aan verhit. De wei bevat albumine die door de verhitting en de zuurtegraad samenklontert en een nieuwe wrongel vormt. Door deze wrongel vervolgens te laten uitlekken, ontstaat de ricotta.

Ricotta wordt in Italië gebruikt in diverse desserts, zoals cannoli en cheesecake. Het kan worden opgeklopt tot een gladde massa die verwerkt kan worden in banketproducten. Het combineert goed met smaken zoals citrusvruchten en pistachenoten.