Rum is een alcoholische drank met een alcoholpercentage dat ligt rond de 40%. Afhankelijk van de soort en herkomst van de rum, kan deze drank een alcoholpercentage bevatten dat oploopt tot wel 75%. De drank wordt bereid uit bijproducten van suikerriet (melasse), vers suikerrietsap of suikerrietsiroop. Door fermentatie ontstaat er alcohol, waarna vervolgens door middel van destillatie een drank met hoger alcoholgehalte wordt behaald.

Vroeger werd rum geproduceerd vanuit drie verschillende stijlen, maar tegenwoordig wordt het combineren van deze stijlen ook toegepast. Deze drie stijlen zijn:

  • Spaanse stijl. Hiervoor wordt doorgaans melasse gebruikt als suikerbron en heeft een relatief lichte smaak door gebruik van kolomdestillatie.
  • Engelse stijl. Hiervoor wordt doorgaans melasse gebruikt als suikerbron en heeft een vollere smaak door gebruik van potdestillatie.
  • Franse stijl. Deze wijkt af van de andere stijlen. Er wordt geen melasse gebruikt, maar suikerrietsap. Hierdoor ontstaat ook een andere smaak die als licht grassig kan worden omschreven.

Rum kan, net als andere alcoholhoudende dranken, worden gebruikt om brood- en banketproducten een kenmerkende smaak te geven. Afhankelijk van de soort kan rum verschillende kenmerkende smaken hebben, maar de overeenkomst is dat alle soorten rum zoet van smaak zijn.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag