Sojaolie is een plantaardige olie die wordt geperst uit de sojaboon, de peulvrucht van de sojaplant (Glycine Max). Voor het persen wordt de hul verwijderd die de sojabonen omvat. De sojabonen zelf kunnen groen, geel, bruin of zwart zijn en bevatten ongeveer 19% olie. Deze plant komt van oorsprong uit Azië, maar tegenwoordig wordt het voornamelijk in Noord- en Zuid-Amerika geteeld.

Sojaolie is een geraffineerde olie, waarbij uitgegaan wordt van warm persen of extraheren. Het is een oliesoort die voornamelijk (meervoudig) onverzadigde vetten bevat. Door het raffineren wordt mogelijk gemaakt dat de olie verhit kan worden tot maximaal 210°C. Sojaolie is kleurloos tot gelig van kleur en heeft een neutrale, milde smaak.

Door de neutrale smaak en de hoge temperatuur waar het tot kan worden verhit, kan sojaolie voor verschillende doeleinden worden gebruikt. De geraffineerde olie is geschikt voor bakken en frituren, maar kan ook koud worden gebruikt vanwege de milde smaak. Verder kan het als vloeibare vetstof in degen en beslagen worden gebruikt, waarbij het belangrijk is dat de smaak van de olie niet te sterk overheerst in het product.