Speksteenpoeder is een fijn, wit poeder dat wordt gemaakt van talk en ook bekend staat als talkpoeder of E553b. Talk of speksteen is een zeer zacht mineraal dat zepig of vettig aanvoelt. Het ontstaat uit de verwering van silicaten van magnesium, zoals pyroxeen en olivijn, de meest voorkomende mineralen in de aardkorst. Talk heeft een wit tot grijs of groene kleur (door ijzerverontreiniging). Voor het produceren van speksteenpoeder wordt gebruik gemaakt van witte talk die wordt fijngemalen.

Speksteenpoeder wordt door de industrie gebruikt als anti-klontermiddel, coating en vulmiddel. In de bakkerij wordt het voornamelijk tijdens de productie van banketproducten gebruikt om vastplakken of vasthechten te voorkomen. Bij suikergieten wordt het gebruikt om vasthechten aan de vormen te voorkomen. Voor het gieten van een volgende kleur, moeten deze randen voldoende worden gereinigd met alcohol om ervoor te zorgen dat de verschillende kleuren wel aan elkaar hechten.

Verder kan het als alternatief voor poedersuiker worden gebruikt bij het uitrollen van marsepein, rolfondant en dragant. Behalve tegen het vastplakken, zorgt het speksteenpoeder ervoor dat bij het opwrijven een mooie glans ontstaat. In tegenstelling tot het gebruik van poedersuiker, wordt het speksteenpoeder minder snel opgenomen door de uitgerolde massa.