Tylose of Carboxymethylcellulose (CMC) wordt gemaakt uit cellulose en is de belangrijkste polysacharide (zetmeel) in hout en andere planten. Het zorgt daarbij voor de stevigheid in de cellen. Commercieel wordt het gewonnen uit hout en daarna chemisch behandeld. Op etiketten komt het voor als E466.

Het is vergelijkbaar met cellulose, maar lost beter op in vocht. Dit zorgt ervoor dat het kan worden gebruikt als sterk bindmiddel. Hoge concentraties kunnen echter darmproblemen geven, waardoor het minder geschikt is om als vervanger van andere zetmeelsoorten te gebruiken. Tylose is een fijn poeder dat kan worden gebruikt bij het verstevigen van rolfondant, het aanmaken van eetbare lijm en als bindmiddel in ijs.

Door enkele uren voor gebruik 1% tylosepoeder toe te voegen aan rolfondant, kunnen decoraties worden gemaakt die mooi aandrogen en rechtop kunnen blijven staan, maar tegelijkertijd zacht blijven bij het aansnijden en consumeren. Eetbare lijm wordt gebruikt voor het aanbrengen van decoraties op gebak. Een kleine hoeveelheid tylose wordt aan afgekoeld gekookt water toegevoegd, waardoor een kleverige substantie ontstaat. In ijs heeft het een sterke geleerkracht en geeft het een gladde structuur. Een te hoge dosering kan zorgen voor een te stevig en droog ijs.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag