Een glaçage, ook wel glazuur of spiegel genoemd, wordt gebruikt om taarten en gebak een strak uiterlijk te geven. Een glaçage die niet op het gebak blijft zitten, maar van het gebak afglijdt, zorgt voor een slordig uiterlijk.

Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

  • De glaçage werd aangebracht op een te hoge temperatuur. De buitenste laag van het gebak smelt, waardoor de glaçage eraf glijdt. De ideale temperatuur van de glaçage, afhankelijk van het recept, ligt rond de lichaamstemperatuur.
  • De temperatuur van het gebak is te laag of te hoog. Bij een te lage temperatuur kunnen zich luchtbellen vormen door de thermische schok, terwijl een te hoge temperatuur zorgt voor het wegsmelten van het gebak tijdens het overgieten. De ideale temperatuur ligt rond -18°C.
  • Er is condens ontstaan op het ingevroren gebak. Het condens zorgt ervoor dat de glaçage zich niet kan hechten aan het gebak en eraf glijdt. Glaceer gebak in kleine hoeveelheden en zo snel mogelijk na het uit de diepvries halen.
  • De glaçage heeft niet de juiste consistentie. Een verkeerd recept kan zorgen voor een te vloeibare glaçage die het gebak onvoldoende bedekt. Controleer het recept.