Met uitgreinen wordt het ongewenst aangroeien van grote kristallen bedoeld. Dit gebeurt bij het koken van de suikerstroop en zorgt ervoor dat er witte stippen zichtbaar zijn in het gietstuk. Het uitgreinen heeft de volgende mogelijke oorzaken:

  • Er is te veel geroerd in de suikerstroop, wat de aangroei van grove kristallen stimuleert. Roer zo min mogelijk.
  • De gebruikte suiker is niet voldoende opgelost. Er is een te grove suiker gebruikt of deze is voor het koken niet voldoende opgelost in het water. Voeg eerst water toe aan de pan en vervolgens suiker, deze lost hierdoor beter op.
  • Er is niet goed afgeschuimd. Vuildeeltjes ingesloten in het suikerkristal komen tijdens het koken vrij en drijven naar boven. Deze deeltjes vormen de kern voor grotere kristallen, waardoor uitgreinen ontstaat. Schep het laagje schuim van de kokende suikerstroop.
  • Er is niet goed bijgewassen. Grove kristallen hechten zich aan de zijkant van de pan en kunnen niet meer oplossen. Was met een schone, natte kwast de zijkanten van de pan bij.
  • Er zijn verontreinigingen in de suikerstroop terecht gekomen na het koken. Bewaar de suikerstroop voor verdere verwerking in een schone, afgesloten bak.