Het ontstaan van pieken op macarons is afkomstig van het opspuiten. Tijdens de rustperiode hoort het beslag enigszins uit te vloeien, waardoor deze pieken verdwijnen. Deze pieken voorkomen dat er een gladde en afgeronde vorm op de gebakken macaron ontstaan.

Mogelijke oorzaken voor het ontstaan van pieken op macarons zijn:

  • Het macaronbeslag is te stijf. Een macaronbeslag hoor een lava-achtige vloeibaarheid te hebben. Dit zorgt ervoor dat het beslag tijdens het rusten iets uitvloeit, waardoor een glad huidje kan ontstaan. Een te stijf macaronbeslag kan ontstaan doordat het mengsel niet voldoende is gemengd. Roer het extra door om tot de juiste consistentie te komen. Een andere mogelijkheid voor een te stijf beslag, kan het ontbreken van vocht zijn. Voeg in dat geval een kleine hoeveelheid extra water toe.
  • Het beslag is niet goed opgespoten. Er zijn bij het opspuiten te grote pieken ontstaan, die niet helemaal wegvloeien tijdens het rusten. Om de pieken te verminderen, kan er na het opspuiten met de bakplaat op de werkbank worden getikt om het uitvloeien te forceren.