Een cake heeft een goudbruin gekleurde buitenkant met een wit tot geel gekleurd kruim. Een bleke kleur kan de smaak negatief beïnvloeden.

Mogelijke oorzaken voor een bleke kleur zijn:

  • Het beslag is te veel gemixt.
  • Het beslag bevat te weinig suiker. Suiker in de cake is grotendeels verantwoordelijk voor het kleuren van het beslag. Wanneer er te weinig suiker aan het beslag wordt toegevoegd, zal de kleur tijdens het bakken bleker blijven.
  • De cake is te kort gebakken. Door het korter bakken heeft de cake tijdens het bakken onvoldoende kans gekregen om te kleuren. Bak de cake langer.
  • De cake is op een te lage temperatuur gebakken. Een lagere oventemperatuur zorgt ervoor dat het kleuren langzamer op gang komt. Met name bij kleinere cakes kan deze al gaar zijn, voordat de cake enige kleur heeft gekregen. Bak op een hogere temperatuur voor eventueel een kortere tijd.
  • De ovendeur is te vroeg geopend. Er ontsnapt warmte uit de oven. De temperatuur in de oven en het product zakken, waardoor het kleuren wordt geremd.