Een niet gaar broodproduct is onverkoopbaar. De textuur en smaak wijken af van de norm, maar ook kan het product inzakken door onvoldoende stevigheid.

Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

  • Bij getoerd gerezen degen is het deeg te dun getoerd, waardoor de vetlaagjes zijn beschadigd. Tijdens het bakproces hebben de vetlaagjes weinig werking, waardoor deze lastig gaar worden.
  • Het product is te kort gebakken. Door het product te kort te bakken, krijgt het zetmeel geen kans om te verstijfselen (65-70°C) en daarmee gaar te worden. Bak het product langer om het product voldoende te garen.
  • De oventemperatuur was te hoog. Het product heeft aan de buitenkant voldoende kleur gekregen, maar is aan de binnenkant nog niet voldoende gaar. Verlaag de oventemperatuur en bak het product langer om te zorgen dat zowel de binnenkant gaar is als de buitenkant de juiste kleur heeft gekregen.
  • Het deeg was te koud. Tijdens het bakproces heeft de warmte de tijd nodig om tot de kern van het product door te dringen en dit te garen. Bij een koud deeg heeft de warmte meer tijd nodig om tot de kern te komen.