Taarten en gebak die worden geglaceerd met fondant hebben een mooie glanzende laag die niet plakkerig aanvoelt. Een plakkerige laag fondant geeft het product een minder aantrekkelijke uitstraling, maar kan ook van het product lekken.

Het ontstaan van een plakkerige fondant komt door het onvoldoende verwarmen van de fondant. Het kan de juiste vloeibaarheid hebben, door het afslappen met water of eiwit, maar het moet ook de juiste temperatuur hebben om tot een goed eindproduct te komen. Door het verwarmen lossen de suikerdeeltjes in de fondant deels op in de vloeistof, waardoor deze vloeibaarder wordt. Bij het afkoelen ontstaat er een huidje op de fondant, zodat deze niet plakkerig wordt.

Verwarm fondant tot een temperatuur van 37°C. Dit is snel te controleren door de fondant tegen pink of lip te houden. Wanneer er geen warmteverschil wordt gedetecteerd, is de temperatuur in orde. Zorg daarbij ervoor dat de fondant niet te veel wordt afgeslapt voor het verwarmen, omdat deze met het verwarmen vloeibaarder wordt.