De broodkorst zorgt voor de krokante textuur van een grootbrood. Het zorgt ervoor dat er verschil in textuur en smaak is tussen het kruim en de korst. Een slappe korst zorgt ervoor dat dit verschil nauwelijks meer merkbaar is.

Mogelijke oorzaken voor een slappe korst zijn:

  • De oventemperatuur is te hoog. Hierdoor ontstaat er een dunne korst op het brood. Door het brood vervolgens korter te bakken, zal er nog meer vrij vocht in het deeg aanwezig zijn, waardoor na het bakken een slappe korst kan ontstaan. Bak het brood op een lagere temperatuur, voor eventueel een langere tijd.
  • Het deeg was te slap. Een slap deeg bevat over het algemeen meer vocht. Na het bakken zal het water in het kruim naar de korst trekken, waardoor deze slap wordt.
  • Het brood is te korte tijd gebakken. Tijdens het bakproces wordt een deel van het vocht verdampt, terwijl een groter deel van het vocht wordt gebonden in het zetmeel. Door het te kort bakken van het brood, blijft er nog een grotere hoeveelheid vrij water in het brood aanwezig. Dit water trekt richting de korst en zorgt ervoor dat deze slap wordt.