Cake heeft een goudbruine uitwendige kleur met een witte tot gele inwendige kleur. Een donkere kleur zorgt niet alleen voor een afwijkend uiterlijk, maar kan ook de smaak van de cake negatief beïnvloeden. Een te donkere kleur kan een bittere smaak veroorzaken.

Mogelijke oorzaken voor een te bruine kleur zijn:

  • Er is te veel suiker in het beslag gebruikt. Tijdens het bakproces karamelliseert de suiker en zorgt het voor het kleuren van de cake. Bij het gebruik van een hoger suikergehalte zal er in verhouding meer suiker in de cake karamelliseren, waardoor deze een donkerdere kleur krijgt. De soort suiker kan ook invloed hebben op de kleur. Basterdsuiker zal, door de toevoeging van invertsuiker, sneller en donkerder kleuren in vergelijking met kristalsuiker. Gebruik minder suiker of gebruik een andere soort suiker.
  • Het beslag is te lang gebakken. Gedurende het bakproces kleuren de suikers in de cake bruin. Bij het te lang bakken van het product zal dit zich blijven doorzetten, waardoor een donkere kleur ontstaat.
  • Het beslag is op te hoge temperatuur gebakken. Door de hoge temperatuur kleurt de buitenkant van de cake sneller dan de binnenkant gaart.