Een te donkere korstkleur kan de indruk wekken dat het brood is verbrand en kan de smaak aantasten. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

  • Te veel suiker. De suiker zorgt voor de Maillard-reactie in het brood, waardoor een bruinkleuring van de korst ontstaat.
  • Te lage deegtemperatuur. Gist heeft een hogere deegtemperatuur nodig om suiker om te zetten in gas. Het achterblijven van deze omzetting zorgt voor te veel suiker in deeg.
  • Te korte rijstijden. Gist gebruikt de suiker in het deeg als voeding. Kortere rijstijden zorgen voor een hoger suikergehalte, omdat de gist dit nog niet heeft kunnen verbruiken. De korstkleur zal hierdoor donkerder uitvallen.
  • Te hoge oventemperatuur. De korst zal sneller kleuren, dan dat het brood gaart. Om het brood goed gaar te krijgen, wordt de korstkleur te donker. Zet de oventemperatuur lager of zet deze terug na het inschieten.
  • Te veel mouttoevoeging, wat zorgt voor een donkerdere kleur.
  • Te lang gebakken. Het product krijgt hierdoor te veel warmte, waardoor de korstkleur donkerder wordt. Bak het product voor kortere tijd.
  • Ongelijk bakkende oven. Gedeeltes in de oven bakken feller, waardoor een donkerdere kleur kan ontstaan.