Cakes met een laag volume ontwikkelen andere eigenschappen. Ze zullen, in sommige gevallen, langer mals blijven, maar hebben voornamelijk een vastere structuur.

Mogelijke oorzaken voor een te laag volume zijn:

  • Het beslag is te veel gemixt. Het beslag wordt te luchtig en kan zijn draagkracht niet behouden gedurende het bakproces, waardoor deze inzakt en er een laag volume ontstaat.
  • Het beslag is te weinig gemixt. Er is niet genoeg lucht in de eieren of vetstof geklopt. Deze ingeslagen lucht zet tijdens het bakken uit, waardoor ovenwerking ontstaat en het volume toeneemt.
  • Er is te veel vocht aan het beslag toegevoegd. Het zetmeel uit de bloem bindt het vocht volledig, waardoor er minder vocht verdampt kan worden en het product laag in volume blijft.
  • Het beslag bevat te veel vet. Te veel vet kan zorgen voor een vast, zwaar product dat tijdens het bakken inzakt.
  • Het beslag is op te lage temperatuur gebakken. Er ontstaat te weinig waterdamp die zorgt voor de volumetoename. 
  • Er is oud of te weinig rijsmiddel aan het beslag toegevoegd. Het rijsmiddel heeft te weinig kracht en zal voor minder volumetoename kunnen zorgen.