Stollen worden na het bakken meestal gestreken met boter. Dit geeft de stol extra smaak, zorgt voor een malse korst en geeft de korst glans. Een te vette stol zal een filmlaag in de mond achterlaten, wat voor een minder aangenaam mondgevoel zorgt.

Mogelijke oorzaken van te vette stol zijn:

  • De gesmolten boter is voorgaand aan het strijken te dik. Dit kan komen door de lage temperatuur die de boter heeft. Dit zorgt ervoor dat het minder dun kan worden uitgestreken bij het strijken van de stollen. Zorg dat de boter heet en goed vloeibaar is bij het strijken.
  • De stollen zijn te vaak gestreken. Dit kan mede komen door te dikke boter te gebruiken. Deze boter strijkt minder prettig, waardoor er vaker wordt gestreken om de hele stol goed te bedekken.
  • De stollen zijn te ver afgekoeld ten opzichte van de boter. Door de koudere temperatuur van de stollen stolt de boter te snel. In plaats van een dunne laag die zich enigszins uitspreid, zal er een dikkere laag ontstaan. Strijk stollen direct nadat ze uit de oven zijn gehaald.