Een vloeibaar macaronbeslag zorgt ervoor dat deze te veel uitvloeien en de gebakken macarons plat worden. Het kenmerkende voetje van de macaron zal ook moeilijker kunnen ontstaan. De juiste consistentie van macaronbeslag is vergelijkbaar met lava.

Mogelijke oorzaken voor een te vloeibaar macaronbeslag zijn:

  • De eiwitten zijn niet voldoende opgeklopt. De eiwitten worden opgeklopt tot een kookschuim, waar vervolgens een mengsel van amandelpoeder en suiker doorheen wordt gespateld. Het kookschuim zorgt daarmee voor de luchtigheid en stevigheid van het beslag. Eiwitten die niet voldoende zijn opgeklopt, zullen zorgen voor een slap kookschuim en daarmee ook een slap beslag. Het kookschuim is voldoende opgeklopt wanneer er stevige pieken zijn ontstaan en het is koud gedraaid.
  • Het macaronbeslag is te lang of te stevig gemengd. De lucht die in het kookschuim wordt geslagen, zorgt voor de stevigheid van het beslag. Door het lang of stevig mengen wordt de lucht uit het beslag geslagen en zal het beslag slapper worden. Meng het beslag niet te lang, maar totdat deze homogeen is en de consistentie van lava heeft.