Een krimpende cake heeft een stevigere structuur door het inkrimpen en zorgt voor een klein lijkend en minder mooi product.

Mogelijke oorzaken zijn:

  • Het beslag is te veel gemixt. Door het beslag te veel te mengen kan een glutennetwerk ontstaan. Het glutennetwerk zorgt voor een elastisch beslag. Tijdens het bakproces neemt de cake in volume toe, om na het bakken vervolgens te krimpen door de spanning die is ontstaan. Meng het beslag, nadat de bloem is toegevoegd, alleen tot het een homogene massa is ontstaan.
  • De cake is op te hoge temperatuur gebakken. Door cake op hoge temperatuur te bakken, kan de buitenkant van de cake eerder gaar zijn dan de binnenkant. De eiwitten zijn niet volledig gecoaguleerd of het zetmeel is niet voldoende verstijfseld, waardoor de cake niet voldoende draagkracht heeft en krimpt.
  • Er is te weinig of oud rijsmiddel in het cakebeslag gebruikt. Een rijsmiddel kan worden gebruikt om volume aan een cakebeslag te geven. Het gebruiken van oud rijsmiddel heeft hetzelfde effect als het gebruiken van weinig rijsmiddel, omdat de werking verminderd is. Het rijsmiddel is niet voldoende sterk, waardoor de cake na het bakken krimpt.