Voetjes horen bij macarons te ontstaan tijdens het bakproces. Ongelijke voetjes zorgen ervoor dat de macarons scheef omhoog komen. Het strakke, gelijkmatige uiterlijk verdwijnt hiermee, maar kan ook bij het verpakken problemen opleveren.

Mogelijke oorzaken voor ongelijke voetjes zijn:

  • De ongebakken macarons zijn ruw behandeld. Door met de bakplaten ergens tegen aan te stoten of de ovendeur dicht te slaan, kan de lucht uit de macarons slaan waardoor ze scheef kunnen trekken.
  • De macarons zijn op te hoge temperatuur gebakken. In plaats van dat de macarons rustig en gelijkmatig omhoog komen, worden ze door de hogere temperatuur sneller en onregelmatig omhoog gedrukt. Bak de macarons op een lagere temperatuur voor een langere tijd om onregelmatige voetjes te voorkomen.
  • De macarons zijn incorrect opgespoten. Tijdens het rusten vloeien de macarons enigszins uit, maar dit kan niet alle problemen verhelpen die zijn ontstaan door slecht opspuiten. Zorg dat de macarons gelijkmatig worden opgespoten.
  • De ventilator in de oven is te sterk. Deze zorgt voor te sterke luchtstromen, waardoor de macarons scheef kunnen trekken. Zet, indien mogelijk, de ventilator van de oven uit of zachter.