Een van de belangrijkste onderdelen aan brood is de smaak. Een brood met weinig smaak wordt als flauw ervaren, terwijl een slechte nasmaak kan zorgen voor een minder smakelijk product.

Mogelijke oorzaken voor smaakproblemen zijn:

  • Het deeg heeft te kort gerezen. Door de korte rijstijd heeft het deeg onvoldoende tijd gekregen om de aroma´s te ontwikkelen. Laat het deeg langer rijzen om betere aroma’s te ontwikkelen.
  • Er is te veel gist gebruikt in het deeg. Het deeg rijst te snel en krijgt niet de kans om gedurende het proces voldoende aroma’s te ontwikkelen. Gebruik een kleinere hoeveelheid gist en laat het deeg langer rijzen.
  • Er is te weinig zout gebruikt. Zout verhoogt de smaak van voedingsmiddelen. In het brood ondersteund het de aroma’s die in het deeg worden ontwikkeld. Het gebruik van geen of weinig zout kan zorgen voor een flauw brood.
  • Er is een zure vulling in het deeg gebruikt. Door het verhitten van zure vullingen, kunnen deze een bittere nasmaak krijgen. Daarnaast kan een zure vulling het glutennetwerk negatief beïnvloeden.
  • Het deeg is te weinig veredeld.