Een scheur in cakes ontstaat tijdens het bakken aan de bovenkant van het product. De cake barst open, waardoor deze geen gelijkmatig formaat meer heeft. De scheur kan zorgen dat het kruim van de cake sneller uitdroogt.

Mogelijke oorzaken voor scheuren zijn:

  • Het beslag is te stevig. Tijdens het bakken wil de cake uitzetten, maar door de stevigheid van het beslag lukt dit niet goed. De scheur ontstaat doordat de druk op het zwakke punt van de cake, de bovenkant, te groot wordt.
  • Het beslag is te veel gemixt. Door het beslag te veel te mengen kan een glutennetwerk ontstaan, wat het beslag stevig maakt.
  • De cake is op te hoge temperatuur gebakken. Er ontstaat snel veel waterdamp die naar boven wil werken, waardoor een scheur ontstaat.
  • Er is te veel rijsmiddel in het cakebeslag gebruikt. Een rijsmiddel zorgt voor extra volumetoename. Het gebruik van te veel rijsmiddel kan de druk op de cake te groot maken, waardoor de bovenkant scheurt.
  • De ovendeur is tijdens het bakproces te vroeg geopend. De cake is bij het openen nog niet voldoende gaar, waardoor de korst op het zwakke punt kan scheuren.