Een onregelmatige korstkleur geeft een minder mooi product, maar kan ook zorgen voor een korst die op plaatsen een afwijkende textuur of smaak heeft.

Mogelijke oorzaken voor een onregelmatige korstkleur zijn:

  • Ongelijk bakkende oven. Delen van de korst krijgen meer of minder warmte, waardoor donkere of lichtere plekken op de korst ontstaan. Zorg ervoor dat de warme of koelere plekken in de oven bekend zijn en draai of verplaats producten eventueel halverwege de baktijd voorzichtig, zodat een gelijkmatigere korstkleur kan worden bereikt.
  • Uitdroging van het deeg. Het deeg heeft gedurende het proces op een te droge plaats gestaan, waardoor de korst van het deegstuk is uitgedroogd. Deze uitgedroogde stukken zullen tijdens het bakken op een andere manier kleuren als de rest van het deeg. Voorkom dat het deeg gedurende het proces uitdroogt.
  • Verkeerde afstelling van het klimaat. De luchtvochtigheid in de bakkerij of de narijskast is niet goed ingesteld, waardoor er een te droge lucht ontstaat en de degen kunnen uitdrogen. Pas de luchtvochtigheid aan om dit te voorkomen.