Een te donkere kleur bij ragout of salpicon kan een minder aantrekkelijk uiterlijk geven aan het product. De kleur is mede afhankelijk van het soort salpicon of ragout dat er wordt gemaakt en zal ook effect hebben op de uiteindelijke smaak.

Mogelijke oorzaken voor een te donkere kleur zijn:

  • De boter is te lang verhit. Bij de bereiding van salpicon of ragout zal de boter eerst worden gesmolten. Mocht het smelten van de boter op te hoge temperatuur of voor te lange tijd plaatsvinden, dan zal deze bruin kleuren en uiteindelijk zelfs verbranden. Deze donkere kleur geeft de basis voor de uiteindelijke kleur van de salpicon en zal daardoor donkerder zijn.
  • Het vlees of de groenten zijn te donker gebakken. De donkere kleur die hierdoor ontstaat zal overgaan in de ragout, waardoor deze ook donkerder zal kleuren. Zorg dat de vulling niet te donker wordt gebakken om dit te voorkomen. Bij veel vullingen wordt het garnituur daarom ook gepocheerd of gekookt, zodat de kleur niet te donker wordt.