Zwaar, nat en glanzend ijs lijkt door de glans er mooi uit te zien, maar smelt te snel bij consumptie. Doordat het ijs zwaar en nat is, zal het een zoetere smaak hebben en een minder mondgevoel.

Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

  • Er is te veel suiker aan het ijs toegevoegd. Te veel suiker zorgt voor een lager vriespunt van het ijs, waardoor dit dieper gevroren moet worden om de benodigde stevigheid te krijgen. Door het temperatuurverschil zal het ijs sneller smelten en gaan glanzen.
  • Het ijs is niet goed afgedraaid, waardoor het ijs te weinig opslag heeft. Dit zorgt voor een minder luchtig en dus zwaardere ijssoort. Banketbakkersijs heeft doorgaans een opslag van 30-40%, de industrie streeft naar een opslag tussen de 70-90%.
  • Er is een slecht bindmiddel gebruikt. Het vrije water wordt niet voldoende vastgehouden tijdens het smelten, waardoor nat ijs ontstaat. Gebruik meer bindmiddel of een bindmiddel dat geschikter is in combinatie met het productieproces.
  • Het ijs is met andere ijssoorten van verschillende suikerpercentages in de schepvitrines naast elkaar gezet. Hierdoor ontstaat een vochtoverdracht van minder zoet naar zoet ijs, waardoor het een glanzend ijs ontstaat.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag