Een bakbanaan, ook wel kookbanaan genoemd, is een vrucht die aan de bananenplant groeit en behoort tot het geslacht Musa. Bakbananen groeien voornamelijk in landen met een tropisch klimaat. Door de aard van het product worden bakbananen in deze landen vaak gezien als belangrijk onderdeel van de maaltijd, zoals dit in Nederland met aardappels het geval is.
 

In uiterlijk lijken bakbananen sterk op gewone bananen. Het grote verschil zit zich in het formaat van de banaan. Dit kan bij bakbananen oplopen tot 30-40 centimeter. Daarnaast bevat het een harde, dikke schil die zich moeilijk laat pellen wanneer de vruchten onvoldoende rijp zijn. Het vruchtvlees heeft een zeer hoog zetmeelgehalte, waardoor de onrijpe, rauwe vrucht moeilijk verteerbaar is.
 

De kleur van de schil kan variëren tussen geel, groen en rood. De banaan is rijp zodra de schil zwart kleurt. Hierbij geldt dat hoe donkerder de kleur van de schil is, des te zoeter en zachter het vruchtvlees is. Bakbananen kunnen in elk stadium van rijpheid worden verwerkt. Groengele bakbananen zijn geschikt om te frituren. Donkergele bakbananen zijn geschikt om te bakken, grillen, koken, pureren en frituren. Een zwarte bakbanaan kan worden gebruikt in desserts.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag