Krenten zijn gedroogde, pitloze druiven. Het druivenras dat hiervoor wordt gebruikt, is Vitis vinifera ‘Korinthiaka’. De naam krenten is afgeleid van het Franse woord ‘raisin de Corinthe’, wat weer afkomstig is van de Griekse stad Korinthe. In Europa is de krent voornamelijk afkomstig uit Griekenland en Sicilië.

Voor krenten wordt er gebruik gemaakt van een druivenras wat zeer kleine vruchten geeft, waardoor het formaat van de krenten in verhouding tot rozijnen ook een stuk kleiner is. Het formaat in doorsnee ligt doorgaans rond de 0,5 cm ten opzichte van 1,5 cm bij rozijnen. De kleur van de krent varieert van bruinachtig tot een diepe donkerblauwe kleur. Hoe donkerder de kleur is, hoe zoeter de vrucht doorgaans is. De smaak is intens en druifachtig.

Krenten worden, vaak in een mengsel met rozijnen, gebruikt in bakkerijproducten. Zo is het een veelgebruikte vulling in broden, maar kunnen ze ook in cakes, koekjes, koek, ijs en andere bakkerijproducten worden gebruikt. Voor het gebruik is het aan te raden de gedroogde krenten te wellen, om te voorkomen dat deze het vocht uit het product zullen trekken.