Krenten en rozijnen zijn beide gedroogde, pitloze druiven. Het verschil zit ‘m in het soort druif dat wordt gebruikt. Krenten komen voort van het druivenras Vitis vinifera ‘Korinthiaka’. Deze druif heeft meer weg van een bes. Rozijnen kunnen van verschillende druiven gemaakt worden, waaronder de Sultana-druif.

Voor krenten wordt er gebruik gemaakt van een druivenras wat zeer kleine vruchten geeft, waardoor het formaat van de krenten in verhouding tot rozijnen ook een stuk kleiner is. Het formaat in doorsnee ligt doorgaans rond de 0,5 cm ten opzichte van 1,5 cm bij rozijnen. De kleur van de krent varieert van bruinachtig tot een diepe donkerblauwe kleur. Hoe donkerder de kleur is, hoe zoeter de vrucht doorgaans is. De smaak is intens en druifachtig.

Krenten worden, vaak in een mengsel met rozijnen, gebruikt in bakkerijproducten. Zo is het een veelgebruikte vulling in broden, maar kunnen ze ook in cakes, koekjes, koek, ijs en andere bakkerijproducten worden gebruikt. Voor het gebruik is het aan te raden de gedroogde krenten te wellen, om te voorkomen dat deze het vocht uit het product zullen trekken.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag