Sultana’s worden gemaakt door druiven te drogen. Het drogen van de druiven wordt toegepast om de druiven langer te kunnen bewaren. Hierdoor loopt het suikergehalte in de vrucht op en zal deze een zoetere smaak krijgen.

Sultana’s worden geproduceerd van een bepaalde soort witte druif. In tegenstelling tot rozijnen hebben ze een lichte, bijna gouden kleur. In plaats van de vruchten te drogen in de zon, worden deze vaak mechanisch gedroogd zodat de vochtigheid en temperatuur kunnen worden gecontroleerd. De kleur kan op deze manier beter in de gaten worden gehouden. Ze kunnen voorafgaand aan het drogen ook worden behandeld met potas of achteraf met zwaveldioxide, zodat de vruchten minder lang hoeven te drogen en een lichtere kleur behouden kan blijven.

Sultana’s kunnen net als andere gedroogde vruchten in bakkerijproducten worden verwerkt. In tegenstelling tot rozijnen en krenten worden ze minder als vulling in broden gebruikt. De lichte kleur zorgt ervoor dat ze vaker ter decoratie worden gebruikt in plaats van als vulling. Voor het gebruik in gebakken producten is het aan te raden de sultana’s te wellen, om te voorkomen dat deze het vocht uit het product zullen trekken.