De nectarine of nectarijn (Prunus persica nucipersica) is een plant die voornamelijk wordt geteeld vanwege de gelijknamige vruchten. De nectarine is ontstaat door een mutatie van de perzik. Er is hierbij geen sprake geweest van manipulatie, maar van een spontaan opgetreden variant. Het kan daarom ook zijn dat aan een tak van een perzikboom vruchten hangen met gladde huid en aan een nectarineboom een tak met vruchten met pluizige huid.

De vrucht heeft een ronde vorm met een gladde schil die oranje tot rood van kleur is. Het gemiddelde gewicht van een nectarine ligt rond de 100 gram per stuk. Het vruchtvlees is sappig en zoet aromatisch van smaak, waarbij de geur van de vrucht fruitig hoort te zijn. De kleur van het vruchtvlees verschilt per ras. Zo zijn er rassen met wit of geel vruchtvlees. In het centrum van de vrucht zit een harde pit. Bij een rijpe vrucht is het gemakkelijk om het vruchtvlees te verwijderen van de pit.

De nectarine kan op dezelfde manier als de perzik in producten worden verwerkt, maar is door het verschil in de schil minder kwetsbaar dan de perzik. Nectarines worden voornamelijk vers gebruikt.