Balsamicoazijn is aromatische azijnsoort die van oorsprong uit Italië komt. Het wordt gemaakt van de trebbianodruiven, een druivensoort die voornamelijk in Noord-Italië wordt geteeld rondom Modena, en worden vrij laat in het jaar geplukt. De tijd waarin balsamicoazijn rijpt zorgt voor de kwaliteit, maar ook de hoogte van de prijs. Aceto balsamico tradizionale moet minimaal 12 jaar hebben gerijpt, maar er is ook balsamicoazijn die van honderden jaren oud.

Voor de bereiding worden geperste druiven boven een zacht vuur verwarmd, waarbij tussen de 30-70% van het vocht wordt verdampt. Het vocht dat overblijft wordt afgekoeld, waarna er balsamicoazijn uit het oudste vat aan wordt toegevoegd zodat het fermentatieproces kan beginnen. De suikers worden omgezet in alcohol en vervolgens in azijnzuur. In houten vaten ligt de balsamicoazijn opgeslagen en rijpt deze. Door het opslaan op zolders verdampt het vocht uit de azijn en wordt deze steeds aangevuld met het vocht uit een jonger vat.

Balsamicoazijn wordt vaak bij hartige gerechten gebruikt, maar kan ook goed worden gebruikt in zoete gerechten. Het zuur in de balsamicoazijn versterkt de smaak van bijvoorbeeld aardbeien, frambozen en andere vruchten. Door de azijn te verhitten wordt de smaak zoeter.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag