Clafoutis is een zoet nagerecht dat afkomstig is uit Frankrijk en zich heeft verspreid in de 19e eeuw. Het is afkomstig uit de regio’s Limousin en Auvergne. De naam is afkomstig van het Occitaans waar het is afgeleid van het werkwoord clafir, wat ‘te vullen’ betekent. Het is een gebakken gerecht dat fruit, voornamelijk kersen, bevat en wordt doorgaans lauwwarm geserveerd, eventueel met room erbij. In andere delen van Frankrijk wordt clafoutis ook met andere vruchten gemaakt. De benaming hiervoor is dan flaugnarde.

Het fruit wordt gebakken in een flan- of pannenkoekachtig beslag dat in een geboterde schaal wordt gegoten. Een traditionele clafoutis bevat kersen met pit. Deze pitten bevatten benzaldehyde, hetzelfde chemische stofje dat voorkomt in amandelextract. Dit stofje zorgt bij het bakken ervoor dat er de typische en een meer complexe smaak in het product ontstaat. Daarnaast zorgt het voor het beter vasthouden van het vocht in de vruchten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag