Wanneer macarons aan de bakplaten blijven plakken, kan dit de onderkant kapot trekken. Mogelijke oorzaken voor het blijven plakken zijn:

  • De macarons zijn niet voldoende gaar. Als de macaron nog niet voldoende gaar is, blijft deze aan het bakpapier of de siliconenmat plakken, waardoor de macaron uit elkaar scheurt. Bak de macarons nog langer. Om te testen of ze goed gaar zijn, kan er zacht op de bovenkant gedrukt worden. Wanneer de voetjes inzakken, zijn de macarons nog niet gaar.
  • De macarons zijn nog warm. Ze hebben hierdoor nog niet de stabiliteit om in zijn geheel van de bakplaat af te komen. Laat de macarons voldoende afkoelen voordat ze van de plaat worden verwijderd. Dit proces kan worden versneld door de siliconenmatten of het bakpapier na het uit de oven halen op een koel gedeelte van de werkbank te leggen.
  • De macarons zijn op de verkeerde soort bakpapier gebakken. Om ervoor te zorgen dat de macarons voldoende omhoog komen en na afkoelen loslaten van het bakpapier, kan het beste bakpapier of siliconenmatten worden gebruikt. Bij vetvrij papier hebben macarons de neiging na het bakken te blijven pakken.