De deegtemperatuur heeft een grote invloed op de uiteindelijke kwaliteit van het product. Het correct beheersen ervan is belangrijk, omdat de deegtemperatuur de volgende punten beïnvloed:

De snelheid van het rijzen. Een hogere deegtemperatuur zorgt ervoor dat het deeg sneller rijst. Met name bij een geautomatiseerde lijn kan dit een probleem opleveren, omdat de rijstijden hier vast staan.
Bij een deegstuk met een hoge temperatuur bestaat de kans dat er zich een droge huid gaat vormen. Dit zorgt voor negatieve invloeden op de korst. Deze kan namelijk niet krokant, maar bijvoorbeeld droog en hard worden. Bij een te koud deeg daarentegen kan door het temperatuurverschil tussen de omgeving en het deeg condensvorming optreden, waardoor het deeg gaat plakken.
Bij een hogere deegtemperatuur daalt de viscositeit van het deeg.
Bij een hogere deegtemperatuur wordt ook de droge stof in het deeg beïnvloed. Door de hogere temperatuur worden er sneller suikers in het deeg omgezet in koolzuurgas en alcohol, waardoor het drogestofgehalte daalt.