Soms is de kap, ook wel de bovenkorst van het busbrood losgetrokken of open gebroken tijdens het bakproces. Dan breekt de bovenkorst gemakkelijk af tijdens het snijden van het brood.
De meest voorkomende oorzaak is een gebrek aan deegontwikkeling tijdens het rijsproces, dat kan zowel de voorrijs als de narijs zijn. Bij een te korte rijs is het deeg te weinig gerezen voordat het gebakken wordt en als het ware nog niet rijp. Het gaat tijdens het bakproces erg wild bakken en geeft heel veel ovenrijs/ovenwerking.
De enige oplossing is de deegstukken tijdens het voorproces voldoende ontwikkeling te geven waardoor het gluten voldoende kan ontspannen. Daarna het deeg vervolgens voldoende vol laten rijzen voordat het gebakken wordt. Dan zal het brood een rustiger bakaard hebben. De spanning is tijdens het bakken minder, waardoor de korst niet zal losbakken. Door een kleine hoeveelheid stoom bij het bakken toe te voegen, zorgt dit voor een rustiger ovenrijs, en een rustiger bakaard.
De ovenrijs verkorten is geen goede oplossing omdat het wild bakken van het brood alleen nog verder zal toenemen.