De meeste broodsoorten worden dagvers verkocht, terwijl gevuld brood en roggebrood langer verkocht kan worden vanwege de vochtigere eigenschappen. Brood dat snel beschimmeld is echter niet verkoopbaar.

Mogelijke oorzaken voor het snel beschimmelen zijn:

  • Het product is opgeslagen in een warme en vochtige omgeving. De warme en vochtige omgeving is een ideale broedplaats voor schimmels. Sla de producten op in een koele, droge omgeving.
  • Het product is niet voldoende gaar gebakken. Gisten, bacteriĆ«n en schimmels worden pas gedood of stilgezet op het moment dat het product voldoende gaar is gebakken. Een niet-gaar product is vochtiger en daarmee vatbaarder voor schimmels.
  • Het product is te warm verpakt. Door het brood warm te verpakken ontstaat er stoom in de (plastic) verpakking. Deze warme, vochtige lucht is een goede broedplaats voor schimmels om zich voort te kunnen planten. Verpak de producten als ze volledig zijn afgekoeld of laat de verpakking open, zodat de warme lucht kan ontsnappen.
  • Er zijn de verkeerde grondstoffen in het deeg gebruikt. Oude of aangetaste grondstoffen kunnen verontreinigingen meebrengen naar het product, waardoor de houdbaarheid wordt aangetast. Controleer de kwaliteit van de grondstoffen voor het gebruik in producten.