Sommige zanddeegsoorten horen bij het bakken te vloeien, zoals koekjes bereid met een roerdeeg. Andere zanddeegsoorten horen minder sterk te vloeien. Het te veel uitvloeien van zanddeegproducten kan komen door:

  • Er is te veel suiker aan het deeg toegevoegd. Suiker en vetstof zijn de drijvende delen van het zanddeeg. Bij het bakken smelten deze waardoor het koekje uitvloeit. Bij het toevoegen van te veel suiker, vloeit het zanddeeg te veel uit. Controleer het recept op weegfouten of voeg minder suiker aan het deeg toe.
  • Er is te weinig bloem aan het deeg toegevoegd. Bij een verhitting boven de 65°C bindt het zetmeel uit de bloem, vloeistoffen. Deze vloeistoffen bestaan uit suiker en vetstof. Bij het toevoegen van te weinig bloem, is er te weinig zetmeel om de vloeistoffen genoeg te binden en vloeit het zanddeeg uit. Controleer het recept op weegfouten of voeg meer bloem aan het deeg toe.
  • Het zanddeeg is op de verkeerde manier bereid. Wanneer een zanddeeg te zalvig en niet luchtig is, kan het uitvloeien bij het bakken. Wrijfdegen moeten luchtig zijn en kruimeldegen mogen niet luchtig zijn. Zorg dat de juiste bereidingsmethode wordt aangehouden.