Zanddeegproducten gemaakt van een roerdeeg moeten bij het bakken uitvloeien. Een goed voorbeeld hiervan zijn kletskoppen, deze moeten bij het bakken sterk uitvloeien of uitdrijven. Mogelijke oorzaken voor het niet uitvloeien kunnen zijn:

  • De verkeerde bloem is gebruikt. Bijvoorbeeld patentbloem in plaats van Zeeuwse bloem. Zeeuwse bloem heeft een drijvend vermogen, wat veroorzaakt wordt door een lager percentage zetmeel en eiwitten. Patentbloem kan het vocht beter binden, wat zorgt voor een minder drijvend product.
  • De verkeerde suikersoort is gebruikt. Bijvoorbeeld poedersuiker in plaats van basterdsuiker. Basterdsuiker lost door de toevoegen van invertsuiker sneller op in het deeg, waardoor het sneller uitvloeit. Poedersuiker neemt vocht op, wat zorgt voor minder drijvende delen en daardoor een minder uitvloeiend product.
  • Het zanddeeg is op de verkeerde manier bereid. Een roerdeeg moet zalvig (zacht) zijn en mag niet luchtig zijn. Wanneer de vetstof niet zacht genoeg is, zal het deeg te stijf zijn. Wanneer er te veel lucht in het deeg geklopt is, zal het product bij het bakken minder uitvloeien.